welcome to kikis kitchen

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

ΛΑΒΡΑΚΙ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΝΤΡΕΣΙΝΚ




Αγαπητέ Jamie Oliver,

η συνταγή αυτή με έβγαλε ασπροπρόσωπη στο μεσημεριανό γεύμα.
Μέσα σε 45 λεπτά ετοιμάσα ένα πλήρες γεύμα με το κυρίως,το συνοδευτικό και τη σαλάτα και δεν χρειαστήκαμε τίποτα άλλο εκτός από ένα μπολάκι με θασίτικες ελιές που μας αρέσουν.
 Σε φυσιολογικές συνθήκες μαγειρικής θα μπορούσα να είχα τελειώσει στο χρόνο που πρέπει(15 λεπτά) άντε συν κανένα 5 λεπτο ακόμα.Ένα θα πω για να μην πλατειάζω,προς το τέλος της εκτέλεσης της συνταγής μέσα στην κουζίνα ήμαστε 4 ενήλικες(ηλικιακά τουλάχιστον) και δύο μπομπιράκια που μου ζητάνε από ένα κριτσίνι μέχρι να κάνω μια πιρουέτα και ταυτόχρονα να απαντάω γιατί δεν έχουμε Χριστούγεννα(το παιδί μου είναι στη φάση του "γιατί μαμά...").Τα λέμε...

 ...η ετυμηγορία του άσημου κοινού.

Δοκίμασαν τρεις.Η σαλάτα λαχανικών πήρε από όλους τις πιο θερμές κριτικές.Η Μανατζερ πήρε και κουτάλι για να μπορέσει να ρουφήξει και το ζουμί από τη σαλάτα.
Η "λιχούδα" ως ασυγκράτητη και όπως ήταν αναμενόμενο δοκίμασε πρώτη. Της άρεσε πολύ το ντρεσινκ του ψαριού άλλα δεν ξετρελάθηκε γιατί το λαβράκι είναι στην black list της οπότε τι να κάνει το άμοιρο το ντρέσινκ από μόνο του.
Ο "σοφός" δοκίμασε λίγο... μαζί με τον καφέ(άλλα τα ωράρια του σοφού και άλλα του λαού).Του άρεσε αλλά δεν μπόρεσε να πει και πολλά γιατί εδώ που τα λέμε ψαράκι αντί λουκουμάκι πάει πολύ.
Η "αλάνθαστη μάνατζερ"είπε το εξής"είχα πολύ καιρό να ευχαριστηθώ έτσι το ψάρι" ε μετά από αυτό το σχόλιο "δεν περιγράφω άλλο". 

Όσο ζω μαθαίνω

-Σάλτσα ψαριού είναι μία πολύ ρευστή σάλτσα που έχει πολύ έντονη μυρωδιά.

-Μπορούμε να μαγειρέψουμε σε ταψάκι φούρνου πάνω στο μάτι της κουζίνας.Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.

Αλλαγή σχεδίων.

Δεν βρήκα λοβούς μπιζελιών και έβαλα στρόγγυλα φασολάκια.


ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ







LETS DO IT
ΥΛΙΚΑ
για το ψάρι

4 μικρά ολόκληρα λαβράκια ή φαγκριά(περίπου 300 γρ το καθένα)καθαρισμένα και ξεκοκαλισμένα(εγώ πήρα 2 πολύ μεγάλα λαβράκια και δεν τα ξεκοκάλισα γιατί όπως λέει η Μάνατζερ "θα χαραμίσεις το ψάρι".Οταν θα μάθω θα το κάνω και αυτό).
1 κομμάτι τζίντζερ μεγέθους αντίχειρα(ο καθένας να βάλει το μέγεθος του δικού του αντίχειρα).
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλωναράκι λεμονόχορτο
1 φρέσκια καυτερή πιπεριά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας(τη συγκεκριμένη σάλτσα σας συστήνω να την αγοράσετε οπωσδήποτε την χρησιμοποιούμε παντού)
1 κουταλιά σάλτσα ψαριού
1 κουταλιά σησαμέλαιο(αν είστε λάτρης της ασιατικής αγοράστε το, είναι λίγο ακριβούτσικο αλλά τα βγάζει τα λεφτά του γιατί βάζουμε πολύ λίγο κάθε φορά άρα μας κρατάει πάρα πολύ καιρό...να μην πω χρόνια)
2 λάιμ

για το ρύζι

1 κονσέρβα (400ml) γάλα καρύδας
300γρ ρύζι μπασμάτι

για τα λαχανικά

1 ματσάκι σπαράγγια
1 κινέζικο λάχανο(αν δεν βρείτε βάλτε μαρούλι)
200γρ λοβούςμπιζελιών(εγώ έβαλα στρόγγυλα κατεψυγμένα φασολάκια)
1 λάιμ

 επι το έργον...

-χαράζουμε τα ψάρια από 5φορές σε κάθε πλευρά φτάνοντας ως το κόκαλο
-αλατοπιπερώνουμε
-τα τοποθετούμε σε ταψάκι ίσα-ίσα να χωράνε
-προσθέτουμε 400ml νερό που κοχλάζει
-σκεπάζουμε ερμητικά το ταψί με διπλή στρώση αλουμινόχαρτου
-βάζουμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν καλά

-βάζουμε το γάλα καρύδας σε μεσαίακατσαρόλα
-προσθέτουμε αμέσως το ρύζι και 400ml νερό
-μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά
-στραγγίζουμε και ρίχνουμε το υγρό που περισεψε σε αντικολλητική κατσαρόλα


-ξεφλουδίζουμε το τζιντζερ και το βάζουμε στο μπλέντερ
-προσθέτουμε το σκόρδο
-προσθέτουμε το λεμονόχορτο
-προσθέτουμε τηνκαυτερήπιπεριά
-προσθέτουμετα φρέσκα κρεμμυδάκια
-προσθέτουμε την σάλτσα  σόγιας
-προσθέτουμε την σάλτσα ψαριού
-1 κουταλάκι λάδι(εγώμπερδεύτηκακαι αντί σησαμέλαιο έβαλα ελαιόλαδο)
-χυμό από δυο λαιμ
-χτυπάμε ώσπου να ψιλοκοπούν


-καθαρίζουμε τα σπαράγγια 
-κόβουμε στη μέση το κινέζικολάχανο
-τα βάζουμε στην αντικολλητική κατσαρόλα μέσα στο νερό που κοχλάζει(εγώ πρόσθεσα και λίγο νεράκι γιατι μου φάνηκελίγο)
-προσθέτουμε τα μπιζέλια
-μαγειρεύουμε για δυο λεπτά
-στραγγίζουμε (εγώ δεν τα στράγγισαγιατί η Μάνατζερ ήθελε να πιει και το ζουμί)
-προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι,χυμο απο ένα λαιμ, σάλτσα σόγας και σερβίρουμε με το ρύζι 

 -ξεσκεπάζουμε το ψάρι
-ρίχνουμε μιαποσότητα από το ζουμί του στο ντρέσινκ
-περιχύνουμε όλο το ντρέσινκ πάνω από τα ψάρια
Thats all





 

2 σχόλια:

  1. i lixouda ksanaxtipa me tin deuteri pleon sintagodokimi!psari....ti na pei kaneis gia to psari poso mallon ego pou den mou aresei katholou ektos apo gauro kai sardela!apo tin fisi mou kreatofaga lixouda parola auta eimai lixouda k thelo na ta dokimazo ola!proti entiposi kathoti imoun k parousa sto magirema itan oti to psari psithike ipervolika grigora se simio na anarotieme tha fame lavraki psimeno i sushi ???ki omos psithike teliaaa!to dressing apla iperoxo edene teleia me to psari to monadiko pou prosopika den mou arese itan i saltsa psariou giati ekane pio entoni tin mirodia tou psariou k opos eipa ego den ta pao kala me ta psaria!to rizi iperoxo latreuo to basmatti k eidika me tin karida tairiaze teleia!auto pou den perimena na mou aresei poli itan ta laxanika k omos tha to ksana po "POTE MI LES POTE"itan theika!!!!!mporei os lixouda na exo idiaiteres protimiseis alla nomizo pos mporo k ksexorizo ena kalo fagito k sosta magiremeno akoma k an einai kati pou den einai tou goustou mou!i kika apla teleia magirissa!keep cooking kika and keep feeding us!xxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε